De Rasclub Heilige Birmanen werd in 1985 opgericht als één van de rasclubs van Felikat (Nederlandse Vereniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten).

Het doel van de rasclub is: het bevorderen van het welzijn van de Heilige Birmaan.

Vier keer per jaar publiceert de rasclub een tijdschrift genaamd "Het Witte Voetje" waarin allerlei wetenswaardigheden over Heilige Birmanen staan maar ook verhalen van enthousiaste Birmanenbezitters die vertellen over hun belevenissen met hun katten.

Het lidmaatschap van de Rasclub Heilige Birmanen staat open voor alle leden van Felikat of van een andere bij de FIFE aangesloten organisatie.

De FIFE is de internationale vereniging: de hierbij aangesloten katten-verenigingen houden zich aan haar reglement. In Nederland zijn de verenigingen Felikat en Mundikat aangesloten bij de FIFE. Iedereen kan zich abonneren op Het Witte Voetje. Leden kunnen gebruik maken van de faciliteiten die de rasclub biedt: het kitten-informatiepunt en de dekkaterlijst.

Naast de gebruikelijke jaarlijkse Algemene Ledenvergadering organiseert de rasclub een maal per jaar een kitten- en veteranenmiddag. De leden kunnen in een informele sfeer hun kitten of veteraan laten keuren door een keurmeester waarbij het mogelijk is om te praten met de keurmeester over de kwaliteiten van hun Birmaan.

Naast deze activiteit organiseert de rasclub lezingen en workshops over gezondheid en welzijn en wordt er, vaak samen met andere rasclubs, voorlichting gegeven over zaken als: erfelijke afwijkingen en veranderende wetgeving.