Herplaatsing Volwassen Raskatten
(door: Angela van Gameren, gepubliceerd in Felikat Magazine oktober 2003)

In ieder Felikat magazine vindt u haar naam bij de belangrijke adressen: Anja van Gorkom-Tiller uit Apeldoorn. Al jaren verzorgt zij de herplaatsing van katten voor Felikat en vele katten hebben via haar weer een fijn thuis gevonden. Kortom, het is de hoogste tijd om kennis te maken met Anja!

Op de afgesproken tijd komen wij aangereden, Anja staat ons voor het huis al op te wachten, want het is nogal moeilijk parkeren in de straat. Daarom loodst ze ons de oprit op. Nadat de auto geparkeerd is lopen wij naar binnen. Daar sta ik oog in oog met een enorme Sint Bernhard, maar struikel bijna omdat die wordt vooraf gegaan door een aan stormende jonge teckel, die luistert naar de naam Touffe. Nadat ik beide honden uitgebreid geknuffeld en begroet heb, kunnen we gaan zitten. De Sint Bernhard, die Preux heet, ligt midden in de kamer.

Tijdens een kopje koffie en een heerlijk stuk taart vertelt Anja over haar werkzaamheden voor Felikat. In 1990 is Felikat begonnen met de herplaatsing van volwassen raskatten. Anja doet het vanaf het eerste uur. Daarvoor hadden anderen die overigens niets met Felikat te maken hadden een opvang voor raskatten en zij regelden ook de herplaatsing. Toen zij hiermee stopten is Felikat ermee begonnen wat betreft de herplaatsing. Eerst ging alles telefonisch, maar de herplaatsing gaat met zijn tijd mee en sinds kort is er ook een site op het internet.

In de beginperiode bemiddelde Anja ongeveer 100 tot 150 katten per jaar. Nu zijn dat er ongeveer 75 tot 100. Op mijn vraag welke kattenrassen het meest aangemeld worden, antwoordt Anja dat dat de Perzen zijn. Dit aantal loopt momenteel wel terug, en dat is te verklaren doordat de laatste jaren er minder Perzen worden gefokt. Rassen die bijna nooit worden aangemeld zijn de Somali, Abessijn, Blauwe Rus, Ragdoll en de Sphinx. Vaak wordt Anja door mensen gebeld die al eerder via haar bemiddeling een raskat hebben gehad. De kat is dan inmiddels overleden en men wil dan graag weer een andere via de herplaatsing.

De kat die wordt aangeboden voor herplaatsing moet zijn gecastreerd of gesteriliseerd en mag de nieuwe eigenaar niet meer dan 90 euro kosten. Het bemiddelingsgeld voor de vereniging is 12 euro.

Anja maakt ook verdrietige zaken mee. Bijvoorbeeld als de eigenaar van een kat is overleden en niemand van de overgebleven familie wil of kan ervoor zorgen. Gelukkig kan Anja in deze gevallen dan voor het dier in zeer korte tijd voor een nieuw thuis zorgen.
Maar het komt ook voor dat mensen naar een bejaardentehuis moeten en dat de geliefde kat niet mee kan, of dat men ziek is en niet meer voor de kat kan zorgen. U zult begrijpen dat er heel veel emoties loskomen bij mensen als ze dan afstand moeten doen van hun kat, en dat Anja heel veel werk heeft aan de begeleiding van de herplaatsing.

Katten kunnen worden herplaatst indien zij de leeftijd van 15 jaar nog niet hebben bereikt. Met wensen van de eigenaar wordt rekening gehouden. Maar liefst 99% van de herplaatsingen verloopt succesvol. Er wordt net zo lang voor het dier bemiddeld tot de kat een permanent thuis heeft gevonden.
Iedere maandag wordt de site van de herplaatsing bijgewerkt. Heeft u interesse om een oudere kat in huis te nemen die op de website wordt vermeld, neem dan contact op met Anja. U kunt haar bereiken op het telefoonnummer: 055-578 78 41 of mobiel: 06-50618805. Al het werk dat Anja voor de herplaatsing doet is vrijwilligerswerk, dus wordt de telefoon niet opgenomen probeer het dan op een ander tijdstip nog een keer.

Dan zul je wel weinig tijd hebben voor andere hobby's denk ik zo, maar dat valt wel mee. Behalve de honden en de katten, houdt Anja ook van lezen, stijldansen en rommelmarkten. Ze verzamelt ook hoeden en van alles wat daar mee te maken heeft. Haar collectie is indrukwekkend en overal in huis zie je er wat van. Maar daarmee is de verzamelwoede nog niet compleet want ook oude kerstballen worden door Anja verzameld.

Inmiddels is het tijd om afscheid van elkaar te nemen. Anja bedankt voor de tijd die je voor Felikat magazine hebt willen vrijmaken en ga door met je ontzettend goede werk!